• LaBella Associates

Renovations at Temple Beth El Raise Spirits, Lower Bimah


Temple Beth El is an iconic piece of Rochester architecture. Its sanctuary was built in the 1960's with sweeping forms to represent an open book. In renovating the space, LaBella’s approach was to honor the spirit and beauty of the existing, while updating finishes and areas that no longer functioned to the benefit of the congregation.

The project goals were threefold: to increase accessibility, create a more intimate environment that engages congregants as participants, and enhance prayer and spirituality. In the main sanctuary space, this meant new seating, enhanced lighting, a state-of-the-art audio system, and a reconfigured bimah platform.

In meetings with the design committee, rabbi, and hazzan, the design team learned that the existing bimah was functioning as a stage – congregants felt that they were spectators, not participants. The revised design lowered the platform and projected it into the seating, so that the experience becomes more personal and "in-the-round". The original platform did not provide any ADA access for those with disabilities, save for a loud, temporary lift. The new platform incorporates ramps on either side for universal access, seamlessly integrated into the design. The organic shape of the bimah is reflective of the overall form of the sanctuary, while details in the railings and furniture echo motifs found in the existing radial ceiling. The new seating will not only allow for increased space and comfort, but also improved sightlines and an overall sense of inclusivity.

The Ark was carefully modified to meet the new lower level of the bimah platform. Finishes were updated with a nod to the originals, featuring stone and sapele wood. The bimah furnishings, including a Torah table and podiums, were designed to complement, but not distract from, the Ark.

By attending services during the High Holy Days, the design team saw first-hand how the temple sanctuary expands for larger events. Movable partitions separate five main spaces, allowing for increased seating and attendance during holidays. As part of the renovations, these partitions were partially replaced and refurbished, ensuring that the sanctity of the space is maintained in all configurations.

#religious

  • White LinkedIn Icon
  • w-facebook
  • Instagram - White Circle
  • Twitter Clean
Phone 877.626.6606
General Contact info@labellapc.com
Media Contact media@labellapc.com
Visit our other sites
Operator Training  joycetrainingprogram.com
Residential Architecture  labellaresidential.com