Please reload

Recent Posts

Cornell's Sibley Hall Project Honored By AIA New York

June 19, 2015

 

 

 

LaBella is proud to have provided MEP engineering services for the renovation of Cornell's Sibley Hall. The project was recently awarded by the American Institute of Architects New York Chapter, and is featured in the magazine Oculus.

 

Historic Sibley Hall, located in the Arts Quadrangle of Cornell University, was constructed in phases from 1870 through 1902.  Construction began with the west wing, followed by the east, with Center Sibley (Sibley Dome) joining the wings together.  Today, the building houses the College of Architecture, Art, and Planning.

 

The goal of the project was to create an open, flexible space that connected the adjacent buildings comprised of Sibley, Millstein, Tjaden and Rand Halls, and the Foundry.  The completed design offered an indistinguishable transition between the restored areas into where the new space begins, incorporating contemporary and historic design.

 

The scope of work included the build-out of the 3rd Floor of East Sibley Hall for use by the Department of Architecture as faculty offices/collaborative space, as well as architecture student studio space. The project addressed both design and building maintenance issues in the spaces. The scope also includes structural reinforcement to stabilize the existing roof of the space as well as new openings in existing interior masonry walls.  The building was occupied so it was necessary to phase construction in an attempt to accommodate class schedules and occupancy requirements of the College. 

 

LaBella’s scope of work included a dedicated outdoor air system with energy recovery for ventilation decoupled from the space heating and cooling loads.  To provide space heating and cooling, independent air handlers with variable speed fans and variable air volume diffusers were specified.  Each diffuser was set up to respond to heating and cooling loads in its individual space allowing for quiet and unobtrusive climate control.  In order to minimize visual impact in the occupied space, a compact mechanical design made use of limited attic volume.  Sound attenuators were specified in select duct sections to meet strict sound requirements.  Airflow monitoring and control sequences provide temperature and ventilation setbacks to optimize energy use and program needs.  

 

The 8,000 sf project meets the requirements for LEED Silver of Commercial Interiors.

 

ARCHITECTURE:  LEVENBETTS

STRUCTURAL ENGINEER:  Robert Silman Associates

MECHANICAL ENGINEER:  LaBella Associates

HISTORIC RESTORATION:  Walter B. Melvin, LLC

LIGHTING DESIGNER:  Tillotson Design Associates

CONTRACTOR:  The Pike Company

PHOTOGRAPHER:  Naho Kubota

 

 

 

Please reload

filter
  • White LinkedIn Icon
  • w-facebook
  • Instagram - White Circle
  • Twitter Clean
Phone 877.626.6606
General Contact info@labellapc.com
Media Contact media@labellapc.com
Quick Links
Operator Training  joycetrainingprogram.com
Residential Architecture  labellaresidential.com